Etichete

luni, 14 iunie 2010

Nr 1Cronicile Şcolii 27- Nr 1
Septembrie-octombrie 2009


REVISTA ŞCOLII - Proiect educaţional de dezvoltare a abilităţilor de comunicare şi de formare a unor competenţe jurnalistice

Elevii clasei a VI-a C coordonează editarea revistei CRONICILE ŞCOLII 27. Puteţi să-i contactaţi la adresa
revistascolii27@yahoo.com

“Revistele scolare romanesti, scrise si redactate de elevii din cursul gimnazial si liceal, au luat nastere in Transilvania, ca un mijloc de conservare si cultivare a limbii nationale si de alimentare a sentimentului patriotic. ,,Aurora” a fost prima revista scolara care a aparut la Blaj in 1834, ca publicatie a Liceului din puternicul centru de cultura romaneasca din Transilvania. La inceput, revistele au fost manuscrise si sapirografiate. Dupa 1860 au inceput sa fie tiparite, iar dupa 1870 au patruns si in Principate prin carturarii ardeleni veniti de peste munti. In 1905 au fost organizate de Spiru Haret si introduse obligatoriu in scoli. Au cunoscut o dezvoltare exceptionala in perioada interbelica, ca apoi aproape 20 de ani, sa fie interzise, fiind inlocuite cu gazetele de perete. Aparitia lor a fost reluata in 1966, in perioada de liberalizare, cunoscand o puternica efervescenta intre anii 1967- 1981, cand marea lor difuzare (peste 700 de titluri tiparite in capitala si in judete) a determinat Ministerul Invatamantului sa organizeze concursul national al revistelor scolare, urmat anual, de tabara nationala de vara a redactiilor laureate.

Dupa revolutia din 1989 si mai ales dupa 1993, aceasta forma a creatiei literare scolare cunoaste un puternic reviriment, fiind recunoscuta ca experienta romaneasca unica in lume – in cei peste 150 de ani de existenta si de numeroase progrese ale tehnicilor de imprimare. In perspectiva integrarii europene, revistele scolare trebuie sa vina in sprijinul formarii elevilor si a cadrelor didactice, in cunoasterea de catre acestia a preocuparilor colegilor lor din celelalte state, a gasirii metodelor si mijloacelor de dialog si comunicare, a limbajului comun, a puntilor de legatura, a cunoasterii traditiilor si a altor preocupari comune statelor din Uniunea Europeana.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu